Într-un București al evenimentelor multiculturale să cunoști un pic de istorie este musai. Astfel, am dat peste o lectură interesantă, dar nu pentru cei slabi de inima, pe care o recomandăm și din care ne permitem să oferim și un citat:
Secolul următor, XIX, a fost marcat de mai multe evenimente de importanţă istorică pentru români: Pacea de la Adrianopol (1829), Revoluţia din 1848, Războiul Crimeei, Unirea Principatelor (1859), venirea la tronul ţării a unui domnitor străin (1866), Războiul de Independenţă (1877/78), urmat de proclamarea Regatului României (1881). Toate aceste evenimente aveau să fie tot atâţia paşi spre modernizarea României şi dezvoltarea sa economică. După Pacea de la Adrianopol, Moldovaşi Muntenia au trecut sub protectorat rusesc, iar Regulamentele Organice emise de generalul Kiseleff au marcat începutul modernizării administraţiei. În acest proces de modernizare, un rol deosebit de important l-au avut străinii. Odată cu eliberarea comerţului şi a navigaţiei pe Dunăre, a crescut numărul negustorilor, dar şi al străinilor din Bucureşti, astfel încât componenţa etnică a oraşului a devenit din ce în ce mai pestriţă, fapt ce l-a determinat pe Ürmösy să considere oraşul „marele azil al întregii Europe“.
În carte este descrisă realitatea Bucureșteană prin ochii unor artiști maghiari și evidențiază inclusiv evoluția interacțiunilor culturale… de voie, de nevoie.
Artă în diversitate vă dorește lectură ușoară, căci plăcută sigur va fi.
Bucureștiul Maghiar – H i l d a H e n c z